Over de vloer bij Folkert (Transavia) 

Paul van den Hurk

Marketing Manager

02-05-2024
3 min. read
Createment Insights

Een uur en 45 minuten heen. En een uur en 45 minuten terug. Folkert Brouwer zit behoorlijk wat uurtjes in de auto om bij zijn werkgever Transavia te geraken. Toch heeft hij er het tripje Leeuwarden-Schiphol graag voor over. “Ik heb het hartstikke fijn hier.”  

Bij de koffiecounter komen we Willem-Jan, Folkerts Product Owner tegen. “Een interview met Folkert? Volledig terecht, want hij doet het hartstikke goed hier. We zijn erg blij met hem.” Zo, die kan Folkert in zijn zak steken. Zelf kan hij beamen dat hij – in de rol van ICT Consultant – wel lekker gaat bij Transavia. Amper 8 maanden onderweg, maar als een volwaardig collega draait hij mee. “Over 4 maanden zit het traineeship er alweer op en beide partijen hebben de intentie dat ik blijf. Wat Transavia zo’n prettige werkgever maakt? Je krijgt behoorlijk wat vrijheid. Met een team van 8 man verzorgen we het beheer van zo’n 40 applicaties rondom HR, Finance en het toegangssysteem van Transavia. In het begin moest ik veel leren, maar nu draai ik zelfstandig mee en ben ik echt onderdeel van het team.”  

Het beheer van tientallen applicaties. Dat klinkt behoorlijk veelomvattend. En dat is het ook. “Daar komen nog heel veel integraties bij, want die applicaties en systemen moeten met elkaar communiceren. Soms komen er incidenten of bugs aan het licht die we on the spot voor de gebruiker moeten oplossen. Daarna volgt een analyse: wat is er precies gebeurd en waarom? En kunnen we dat in de toekomst voorkomen? Verder ben ik bezig met life cycle management: sommige applicaties bestaan een x-aantal jaar en draaien op verouderde architectuur. Daar zoeken we dan nieuwe cloud-based oplossingen voor. We willen geen met kunst en vliegwerk samengesteld geknutsel, maar toekomstbestendig en deugdelijk materiaal. Het moet voor de organisatie als geheel en voor alle medewerkers prettig zijn om mee te werken.” 

“In het begin was het veel aankloten” 

Folkert klinkt als een ervaren rot, waardoor je bijna zou vergeten dat hij nog geen jaar bij Transavia zit. Hij leert razendsnel, of zoals hij zelf zegt: “Op dag 1 weet je helemaal niks. Op dag 2 weet je al veel meer.” Hoe doet hij bij Transavia zijn kennis op? “Ik ben redelijk zelfredzaam. Als ik iets niet weet, ga ik het eerst uitzoeken. Loop ik vast, dan vraag ik iemand. Maar vooral dat zelf uitvogelen vind ik leuk. In het begin was het gewoon veel aankloten. Pas als ik dacht dat ik mogelijk iets ging slopen, trok ik aan de bel. Maar omdat ik met veel applicaties kan werken in een testomgeving, kon er eigenlijk niets kapot. Dat bedoelde ik eerder met die vrijheid: je krijgt hier de tijd en de ruimte om zelf te ontdekken.” 

Bij sommige applicaties moet Folkert zoals hij dat noemt ‘de code in’. Waar veel trainees juist aanslaan op het coderen, is Folkert geen fan. “Ik ben geen hardcore programmeur, want ik heb er simpelweg geen lol aan. Ik kan code lezen en begrijpen wat er gebeurt, maar het programmeren laat ik liever aan collega’s over die dat veel beter kunnen. Ik buig me liever over het conceptuele stuk, waarbij ik de schakel ben tussen de bouwer – de programmeur – en de gebruiker.”   

Folkert telt zijn zegeningen. “Ik heb gewoon geluk gehad. Ik ben terechtgekomen in een team waarin ik met iedereen goed kan opschieten. Ik doe wat ik leuk vind, kan mijn verantwoordelijkheden pakken en ik leer iedere dag. Ik heb het hartstikke fijn hier en we doen gave dingen met het team. Een collega is net verhuisd naar een ander team, puur voor zijn eigen ontwikkeling. Ik ben nog niet zover, maar het is fijn om te weten dat dit kan binnen Transavia. Je kunt hier altijd in beweging blijven.”  

Ook de IT in?

Deel bericht

GERELATEERDE
BLOGS